Cultuurklassen

Contactgegevens:

Cultuurklassen 2018- 2019: ‘De geklede mens’

Het thema

Zo’n 170 000 jaar geleden muteert de pediculus humanis capitis of de hoofdluis van een wezentje dat op de hoofdhuid leeft naar een insect dat letterlijk onder de kleren kruipt.

Historici leiden hieruit af dat de mens al minstens 170 000 jaar gekleed door het leven gaat.

In die 170 000 jaar evolueerde kledij van een voorwerp dat diende om je warm te houden naar een gesofisticeerd product dat je persoonlijkheid uitdrukt.

Hoog tijd dus voor de cultuurklassen om een jaar te werken rond de geklede mens.
 

Beeldende kunst

Mens en kledij hebben een bijna symbiotische relatie. De mens maakt de kledij, maar het zijn evengoed de kleren die de mens maken.

Gender, status, beroep, rijkdom, cultuur, sociale groep, leeftijd, zowat alles blijkt uit je kledij.

De Koreaanse fotografe JeongMee Yoon fotografeert in de Pink en blue project kinderen en hun speelgoed en verkrijgt zo roze en blauwe taferelen. Dit is een gevolg van systematische

marktstrategieën van de jaren 50. Voordien stond roze voor de mannelijke oorlogsgod Mars, terwijl het blauw naar de maagd Maria verwees. Of hoe kledij op uniforme wijze gendernormen aanleert.

De Nederlandse fotograaf Hans Eijkelboom trekt al jaren de stad in op zoek naar gelijkenissen in het uiterlijk van toevallige passanten op straat. De overeenkomsten springen meteen in het oog: jeans op jeans, gestreepte polo’s of oversized jassen. Maar binnen de eenheid valt ook de drang naar eigenheid op, door gebruik van details, combinaties en wijze van dragen.

Van bodypainting tot batikken, oude kledij recycleren tot hippe stukken, leuke patronen op jeansbroeken schilderen, haken, weven, breien met originele materialen. We laten ons inspireren door schilderijen van bekende kunstenaars en ontwerpen zo nieuwe kledingstukken (b.v. het Piet Mondriaankleed van Yves Saint Laurent). We maken een badjas in papier of vouwen een Japanse kimono, werken onze outfit af met een zelfbedrukte sjaal of kiezen voor een hippe handtas. We ontwerpen camouflagekleding in een zelfontworpen decor of  lopen in de kijker op de catwalk.

Dat alles 100% made in Zottegem!
 

Muziek, woord en dans

Wat als kleren kunnen praten? Wat zeggen die vuile sokken, de te korte broeken of de T-shirts met vlekken op?

Wat als je naar school gaat in je pyjama? En beweeg je je anders in een uniform? Een pyjama dient niet om te sporten en met een kostuum kruip je best niet in bed. De kleren maken niet alleen het kind, maar bepalen ook wat je doet.

We veranderen prints op kledij in een partituur.

We dansen ritmes met onze schoenen, we zingen over koeien die meedoen aan een schoonheidswedstrijd, we dansen met voiles en doekjes, we bootsen een wasmachine na, we kruipen met twee in één kledingstuk en proberen vlot te bewegen.
 

Praktische afspraken

  • Op maandagmorgen komen alle leerlingen naar de Academie voor Beeldende Kunst,waar ze worden begeleid naar de ateliers (ook voor de muziekschool).
  • De lestijden lopen van 9.15 tot 11.45 uur en van 12.45 tot 15.00 uur.
  • Gelieve de kinderen sportieve kledij(broek) aan te trekken en een schort mee te geven.
  • Is het mogelijk om de kinderen te voorzien van een naametiket, zodat we ze makkelijk kunnen aanspreken.        

Met het gekozen thema hopen we de kinderen èn de leerkrachten te kunnen boeien.
We zouden het namelijk ten zeerste op prijs stellen dat de begeleidende leerkrachten zich inzetten tijdens de lessen. Een gemotiveerde leerkracht is immers een steun en stimulans voor de leerlingen en komt hun betrokkenheid met het gebeuren ten goede

Voor verdere inlichtingen kan u steeds terecht op het secretariaat van de Academie voor Beeldende Kunst op het nr. 09/364 64 82 (di-vrij van 13 tot 16 uur).

e-mail: cultuurklassen@zottegem.be

Voor leuke foto’s en info kan je terecht op onze blog: http://cultuurklassen.tumblr.com

We wensen jullie aangename cultuurklassen.

Vriendelijke groeten,

Anneleen, Geertrui, Johannes, Lieve, Reinhard, Roos, Charlotte, Frank en An-Sofie.