Cultuurklassen

Contactgegevens:

Cultuurklassen 2017- 2018: ‘Er ruist iets in het struikgewas’

Het thema

Met ‘Er ruist iets in het struikgewas’ verkennen we de wondere wereld van planten en dieren. De struiken in de tuin, de begroeiing langs de kant van de weg, de varens in het bos, de lianen en palmbomen in de jungle. Je vindt ze in ontelbaar vele groentinten en vormen: zacht en lieflijk met mooie fijne bloemetjes maar ook dreigend en gevaarlijk met scherpe takken en verraderlijke valkuilen. Overdag straalt de zon over het frisse groen. Vlinders, insecten, vogels en andere dieren kleuren het geheel. ‘s Nachts is er alleen het licht van de maan en de schaduw van de planten lijken dan enge monsters. De nachtdieren worden wakker en laten van zich horen. De natuur zit vol geluiden: het gekrijs van de vogels, de slag van hun vleugels, de regen op de bladeren , de wind in de bomen, het gekraak van een takje. Kunstenaars van alle tijden vinden inspiratie in de natuur om zich beeldend en muzikaal uit te drukken: Romeinse fresco’s, Oudenaardse wandtapijten, romantische natuurzichten, impressionistische kleurenpracht, opvallende ingrepen in de natuur en ruimtelijk werk met natuurlijke materialen in hedendaagse kunst. Componisten laten zich leiden door de geluiden van de natuur om tijdloze muziek te componeren en dansers bewegen als de wind door de lucht… .  

Beeldende kunst

We leren hoe je met gele en blauwe verf heel veel groentinten kan maken (Henri Rousseau(F)). Daarmee schilderen we planten in allerlei vormen met zelfgemaakte kwasten van bladeren en takken . Of doen we zoals de Franse schilder Henri Matisse en gebruiken we voor de natuur de gekste kleuren. Tinka Pittoors(B) geeft ons een idee hoe aantrekkelijk een gefantaseerde plantenwereld eruit kan zien. We maken patronen met zelfgemaakte bladeren en afdrukken van planten. Met allerlei wegwerpmateriaal brengen we woudgeestjes en kabouters tot leven, of je erin gelooft of  niet! Met takken en papier maken we grote varenbladeren en schilderen hun schaduw. Insecten in allerlei formaten en gefantaseerde vormen (Rafael Gomezbarros(COL)) laten we kruipen en springen. We maken camouflagekledij om ongezien vanuit het struikgewas te  kunnen spioneren…

Muziek, woord en dans 

We verdiepen ons in de wereld van de kleine kriebelbeestjes en werken de jeuk weg met een bijpassende insectendans. In het oerwoud genieten we van de prachtige kleuren, ontdekken fantastische planten, dartelen door mooie riviertjes, klimmen over takken en slingeren aan lianen. Maar we ontdekken ook de gevaren van de jungle! We maken spannende avonturen mee onder de hete zon en bij hevig onweer. We experimenteren met junglegeluiden en dansen op het ritme van de junglebeat. We ontdekken de’ grote 5’ van het oerwoud. Wie kent de echte bosjesmannen en hun wel heel speciale gewoontes?

Praktische afspraken

  • Op maandagmorgen komen alle leerlingen naar de Academie voor Beeldende Kunst,waar ze worden begeleid naar de ateliers (ook voor de muziekschool).
  • De lestijden lopen van 9h15 tot 11h45 en van 12h45 tot 15h00.
  • Gelieve de kinderen sportieve kledij(broek) aan te trekken en een schort mee te geven.
  • Is het mogelijk om de kinderen te voorzien van een naametiket, zodat we ze makkelijk kunnen aanspreken.        

Met het gekozen thema hopen we de kinderen èn de leerkrachten te kunnen boeien.
We zouden het namelijk ten zeerste op prijs stellen dat de begeleidende leerkrachten zich inzetten tijdens de lessen. Een gemotiveerde leerkracht is immers een steun en stimulans voor de leerlingen en komt hun betrokkenheid met het gebeuren ten goede

Voor verdere inlichtingen kan u steeds terecht op het secretariaat van de Academie voor Beeldende Kunst op het nr. 09/364 64 82 (di-vrij van 13 tot 16 uur).

e-mail: cultuurklassen@zottegem.be

Voor leuke foto’s en info kan je terecht op onze blog: http://cultuurklassen.tumblr.com

We wensen jullie aangename cultuurklassen.

Vriendelijke groeten,

Anneleen, Geertrui, Johannes, Lieve, Pascaline, Roos, Rosa, Frank, Delphine en An-Sofie.