Studiereis Middelbare Graad november 2018

Francis Alÿs Children’s games - KANAL Centre Pompidou Brussel

Van autofabriek tot kunstencentrum.

De vroegere Citroëngarage imponeert door zijn ongelooflijke afmetingen. Deze ‘kathedraal’ van glas, metaal en beton werd gebouwd in de jaren 30, geheel in de modernistische vormentaal van die tijd. Het gebouw valt op door zijn prachtige showroom, een glazen paleis van 21 meter hoog en werd bekend dankzij de ronde gordijngevel.

Het spectaculaire bouwwerk, dat baadt in een zee van licht, werd het trotse embleem van een radicaal vernieuwende onderneming. Deze bijzondere plaats zal, in samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs), zowel een museum voor moderne en hedendaagse kunst als een architectuurmuseum worden.

‘Children’s games’ van Francis Alÿs

Voor de definitieve aanvang van de verbouwingswerken organiseert KANAL - Centre Pompidou  tal van tentoonstellingen met de focus op videokunst, fotografie en design, met als pronkstuk: de serie Children’s games van de Belgische kunstenaar Francis Alÿs. Sinds de jaren 1990 ontwikkelt hij een conceptueel oeuvre gebouwd doorheen het reizen, het rondlopen en de ontmoeting. Tussen 1999 en vandaag maakte Alÿs achttien video’s van kinderspelen in verschillende landen: Mexico, Venezuela, België, Frankrijk, Jordanië,  Afghanistan, Marokko, Irak en Nepal. Samen zijn ze goed voor een visuele inventaris van allerhande ludieke taferelen, waarbij de kunstenaar, zijn camera en ook de kijker worden uitgenodigd om mee te spelen, en met frisse ogen te kijken naar de rituelen en de symboliek die ze vertegenwoordigen. Kunstig kinderspel.

© foto Veerle Vercauteren

Download het inschrijvingsdocument.