Fiscale attesten kinderopvang: nieuwe regeling

Voor het betaalde inschrijvingsgeld van kinderen die jonger zijn dan 14 jaar (21 jaar voor kinderen met een zware handicap) heb je recht op een fiscaal attest voor kinderopvang (281.86).

Om dat fiscaal attest correct te kunnen opmaken, moeten we weten wie de schuldenaar (de persoon die het inschrijvingsgeld heeft betaald) van de uitgaven voor de kinderopvang is (naam, rijksregisternummer en adres). Zonder die gegevens kan er geen fiscaal attest worden uitgereikt.

In de meeste gevallen is de schuldenaar één van de ouders. Worden de ouders samen belast, dan maakt het niet uit welke ouder hierop vermeld staat. Zijn de ouders niet meer samen, dan is het de ouder die het kind fiscaal ten last heeft die wordt vermeld.

Soms is er ook sprake van fiscaal co-ouderschap. In dat geval krijgen beide ouders een fiscaal attest voor een deel van het bedrag. Welk deel welke ouder krijgt kan worden ingesteld en hangt af van de getroffen regelingen in het betreffende co-ouderschap.

Je kan de schuldenaar invullen via je account op mijnACADEMIE (www.mijnacademie.be).
Doe dit zo snel mogelijk. Let op, u moet dit voor elke academie doen waar er een inschrijving is.

Beschik je nog niet over een Mijn Academie account dan kan je deze aanmaken via mijnACADEMIE. Je kan deze account later gebruiken voor de inschrijvingen voor volgend schooljaar.

De gegevens v/d fiscale attesten moeten voor 31 maart 2023 opgeladen worden via Belcotax-On-Web.

Ouders zullen hun fiscale aftrek rechtstreeks zien verschijnen in hun belastingaangifte van 2023 (aanslagjaar 2022).

Heb je vragen, neem dan contact op met de administratie van de academie.